Vorbesc strict de filme realizate cu echipa de productie , nu de filme facute cu telefonul mobil realizate in tot felul de locatii publice unde nu au avut aprobari de la Primarie si contracte si alte acorduri de la „figurantii” si actorasii care apar in aceste filme si multe alte chestii pe care un om de rand poate nu le cunoaste .
Ca sa poti realiza un film de lung metraj in Romania ai nevoie de o echipa intreaga de productie si un buget de minim 200.000 de mii de euro . Din banii astia ai de platit o multime de chestii : Inchirierea de locatii , daca filmezi pe strada sau intr-un parc ai nevoie de aprobare de la Primarie , Politie , iar acolo trebuie sa platesti o taxa pentru ca nah nu poti sa ocupi un tortuar pentru filmare fara sa platesti , nu poti sa ocupi o strada intreaga pentru acea filmare fara sa platesti . Cateodata mai ai nevoie si de politisti pentru dirijarea traficulului , restrictionarea traficului etc …
Echipa de productie intreaga : Regizor , Producatori , Operatori imagine , asistenti imagine , sunetisti , electricieni , scenaristi , manageri de locatie , paza , catering , servicii medicale asistenti de productie , asistenti regie , director de imagine , machiaj , costume , soferi , efecte speciale , props , editare , montare , coloana sonora ,decoruri , echipaj medical , personal administrativ etc ….
Inainte de productia unui film se fac prospectii de locatii , se vizioneaza locatii si apoi se aleg locatiile de catre producator sau de regizor . La producerea filmului ai nevoie si de actori , cascadori , dubluri de actor , figuratie , animalute , decoruri , masini etc …
Toate chestiile astea costa bani , mai adaugam si cateringul , transportul , inchirierea de locatii , plata la hotel sau la pensiuni pentru cazarea echipei , a actoriilor sau a figuratiei , combustibil pentru masini si generatoare , decorul unui cadru , inchirierea de masini sau echipamente , piese de mobilier , costume etc …
Mai ai nevoie sa mai inchiriezi si cate o drona , un avion , un elicopter , un tren , o locomotiva sau un echipament pe care nu il au toate casele de productie la dispozitie , iar alti bani . Se mai intampla si chestii neprevazute cum ar fii : Incidente , accidente si aici trebuie sa ai bani la dispozitie pentru asa ceva . Bate vantul si un proiector care nu este foarte bine ancorat cade peste o masina , peste un om sau peste alte echipamente , trebuie sa platesti paguba . Se mai pateaza cate un covor , se zgarie parchetul sau se loveste un perete trebuie sa il despagubesti pe proprietarul care ti-a inchiriat locatia . Se depaseste timpul alocat unei zile de filmare , trebuie sa platesti bani in plus la locatii , la actori , la echipa de productie , figuratie , echipamente etc ….
Se strica vremea si trebuie sa faci o relocare in studio , alti bani pierduti .
Ai terminat productia filmului si va trebui sa il duci sa fie editat , montat , sa-i fie adaugata o coloana sonora alti bani , dupa ce e gata filmul va mai trebui sa mai scoti bani pentru publicitate , drepturi de autor etc …
Un film de lung metraj nu se face aproape gratis asa cum cred unii . Poate doar filmele studentesti se fac cu buget redus pentru ca nah nu toti studentii au bani si mai sunt ajutati si de facultate , de casele de productie , de diversi sponsori si la aceste filme de multe ori unii lucreaza pro-bono
Dacă la realizarea unui film participă 100 de persoane timp de 1 lună (24 de funcții ai enumerat în articol, fără actori și figuranți) cu un buget de 200.000 nici nu le acoperi salariile, din ce să mai plătești recuzită, bufonerie, chirii și altele?
Cred că trebuie să înmulțești cu zece suma pentru a putea acoperi costurile realizării unui film de lung metraj …
Eu am dat doar un mic exemplu doar ca , in tara noastra la productiile romanesti de multe ori regizorul este si producator si scenarist si cameraman si manager de locatie si director de imagine etc…